دسته : روانشناسی و علوم تربیتی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 220 KB
تعداد صفحات : 186
بازدیدها : 215
برچسبها : رشد شناختی نقاشی تست آدمک
مبلغ : 8500 تومان
خرید این فایلمقایسه رشد شناختی دختران و پسران با نقاشی تست آدمک رنگی - با منابع و پیوستها
نقاشی کودک یک پیام است، آنچه را که او نمی تواند به لفظ درآورد به ما انتقال می دهد. بررسی و درک زبان نقاشی اطلاعات ارزنده ای را در اختیار والدین و مربیان و روانشناسان و همه کسانی می گذارد که خواهان درک و دریافت راز و رمز جهان کودک هستند، اکتشاف نظامدار این قلمرو به آخرین دهه های قرن گذشته باز می گردد و بر قوانینی متکی است که خط شناسی نیز از آن سود جسته است.
در این تحقیق قصد داریم نقاشی را به عنوان وسیله ای برای سنجش رشد شناختی به کار ببریم و اهداف زیر را دنبال می کنیم
الف: استفاده از نقاشی به عنوان وسیله ای ساده برای سنجش رشد شناختی
ب: به دست آوردن ارتباط بین جنسیت و رشد شناختی
ج: به دست آوردن ارتباط بین سن و رشد شناختی
تعریف واژه ها:
واژه ها و اصطلاحات مورد نظر هم از لحاظ نظری و هم از لحاظ عملی تعریف می شوند.
الف- تعریف نظری:
نقاشی و طراحی از مهمترین عوامل در بیان مقاصد و افکار و عقاید و نیازهای درونی بشر محسوب می شود که از دیرباز مورد استفاده انسان قرار داشته است. اشتغال به این فعالیت خلاقه اعم از آفرینش نقاشی یا کاربرد و استفاده از آن می تواند علاوه بر پرورش حس زیبایی دوستی و ذوق هنری انسان نقش موثری در رشد شخصیت، شناخت مشکلات و نابسامانیهای روانی وی داشته باشد.
ب- تعریف عملی:
شناخت فعالیتهای ذهنی که از طریق آن انسان یا موجود زنده کسب کننده و تحلیل کننده دانش است که از طریق آن دانش را کسب و تحلیل می کنند.
زمینه تحول شناختی: (رشدشناختی) متمرکز است بر اینکه چطور توانایی ذهنی (هوشی) و دانش نسبت به جهان دریک انسان در حال رشد تغییر می کند.
این تست در سال 1977 توسط (ژاکلین رویه آیه) روانشناس فرانسوی ابداع و هنجارگزینی شده است تجسم ترسیمی شکل انسان به دوره های ما قبل تاریخ باز می گردد ترسیم یک آدمک به منزله فعالیت ارتجاعی کودک نیز محسوب می شود. بر اساس بررسی آثار یک هنرمند می توان به آسانی سبک رایج عصر وی و هم چنین شخصیت او را بازشناخت به همین دلیل است که روان شناسان کوشش کرده اند تا به ویژگی های روان شناختی کودکان بر اساس تولیدات ترسیمی آنها دست یافت و بدین ترتیب، (تست ترسیم آدمک) خلق شده است.
نخستین تدوین رسمی روش نقاشی فرافکنی توسط آزمون نقاشی آدمک گودیناف بود او این آزمون را تنها برای برآورد تواناییهای شناختی کودکان آن گونه که در کیفیت ترسیم او انعکاس پیدا می کند به کار می برد. در تست گودیناف (51 ماده) وجود دارد که به هر ماده یک نمره داده می شود مجموعه نمرات آزمودنی سن عقلی وی را تعیین می کند تست را می توان به صورت فردی یا گروهی اجرا کرد به کودک یک جعبه مداد رنگی که شامل هفت رنگ آبی، سبز، قرمز، زرد، بنفش، قهوه ای و سیاه است داده می شود و هم چنین یک مداد سیاه معمولی، پاک کن و یک ورقه کاغذ A4 نیز به صورت عمودی در اختیار وی قرار می گیرد. آزمایشگر به کودک می گوید: روی این کاغذ یک آدم بکش تا اونجا که می تونی قشنگ باشد اگه خواستی اونو رنگ کن. دستور اجرای تست باید همواره به گونه ای که ذکر شد ارائه گردد چه تحقیقات نشان داده اند که ایجاد تغییر در اصطلاحات می تواند نتایج را به گونه ای معنادار تغییر دهد.
یکی از نظریه های مربوط به بازی این است که انسانها ذاتا فعالند و بازی یکی از شیوه های تخلیه انرژی هیجانی ما افراد است. این نظریه تبیین قابل قبولی برای نقاشی عرضه نمی کند. زیرا نقاشی عموما مستلزم صرف کمترین انرژی است یکی دیگر از نظریه های زیست شناختی اولیه بازی، نظریه (بازپیدایی) است که می گوید بازی و نقاشی تمرین آن فعالیت های غریزی است که برای اجداد ما هم بوده است، مثلا پسر خردسالی که تصاویری از سربازان جنگ رسم می کند تکانه های پرخاشگری ابتدایی را تخلیه می کند.
پیاژه نقاشی را به عنوان ابزاری برای نظریه خود درباره تکامل بازنمایی جهان توسط کودکان به کار گرفته است. از دیدگاه پیاژه نقاشی، چیزی حد فاصل میان، بازی و تصویر ذهنی است به نظر پیاژه بعضی از نقاشی های کودکان از این کیفیت بازی برخوردار است که فقط به خاطر خودش انجام می گیرد و فرصت هایی برای جذب فراهم می سازد. لذا پیاژه، خط خطی کردن های کودکان بسیار خردسال را صرفا بازی قلمداد می کند. پیاژه اغلب نقاشی را به عنوان سایر شکل های بازی کوشش به منظور بازنمائی دنیای واقعی نیز به کار می آورد. بنابراین وجوه مشترک آن با پیدایش تصاویر ذهنی بسیار زید است.
ژان پیاژه پرنفوذترین روانشناس رشد در قرن بیستم بود از سال 1960 به بعد تا حدود زیادی به دلیل کارهای نظری و تجربی وی، موضوع شناخت در رشد کودک از موضوعات عمده بوده است. پیاژه در سال 1980 در سن 84 سالگی درگذشت در طول زندگیش مشاهدات بسیار دقیق از فعالیتهای خود به خودی شیرخوارگان و کودکان انجام داده است آزمونهای بدیعی درباره تواناییهای شناختی کودکان کرده است و مسائلی را برای هزاران کودک و نوجوان ارائه کرده است.
الف - مرحله حسی - حرکتی:
در دوران مرحله حسی و حرکتی، رشد شناختی، بر اساس اعمال حسی و حرکتی قرار دارد. کودک با شروع اعمالی که در درجه اول پاسخهای انعکاسی هستند شش مرحله فرعی را می گذراند که در این 6 مرحله اعمال هدف دار مرتباً مشهودتر می شوند. کودک در آخرین مرحله فرعی دوران (حسی - حرکتی) بازنماییهای ذهنی تشکیل می دهد. می تواند اعمال گذشته دیگران را تقلید کند و از طریق ترکیب ذهنی دانش و طرحواره های بدست آمده قبلی، راه های جدید برای حل مشکلات طرح ریزی کند. در طول دوران کوتاهی بین (18) ماهگی تا (2) سالگی کودک خود را از صورت موجودی که تقریباً به تمامی وابسته به انعکاس و سایر ابزارهای ارثی است به صورت انسانی درمی آورد که قادر به تفکر نهادی است.
...
خرید و دانلود آنی فایل